Sivukuvia

Tänään

 

 

Kuinka monta itsellesi tärkeää ja mieluista asiaa olet siirtänyt hamaan tulevaisuuteen nimilapulla 'Sitten kun'?

Sitten kun jään lomalle, aloitan juoksemisen. Sitten kun minulla on enemmän aikaa, soitan Hänelle. Sitten kun jään eläkkeelle, matkustelen ja tapaan ystäviäni ja nautin elämästäni.

 

Meillä ei tunnu olevan aikaa tehdä mieluisia ja tärkeitä asioita nyt, kun ne todellisuudessa olisivat ajankohtaisia. Me täytämme päivämme suorittamalla palkkatyötä, opintoja, perhe-elämää ja harrastuksia. Olemme multitaskaajia ja loistamme suorittamisen sädekehässä. Elämme elämämme parasta aikaa tehden asioita, jotka eivät itse asiassa ole meille itsellemme välttämättömiä vaan suoritamme arkeamme kuin toisten arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi. Suoritamme elämäämme muiden ehdoilla vähemmän tärkeidenkin asioiden viedessä huomiomme ja aikamme. Me siirrämme asioita eteenpäin, koska emme jaksa tai ehdi tehdä niitä juuri nyt, koska se arjen oravanpyörä pyörii liian nopeasti.

 

 

 

 

Mutta entäpä, jos tuota 'Sitten kun' -päivää ei koskaan tulekaan? Kun olet siirtänyt vaikkapa ystävälle soittamisen aikaan 'Sitten kun', mitä tapahtuu, jos ystävää ei enää silloin olekaan? Tai jos olet siirtänyt oman aikasi ja mieluisan harrastuksesi aloittamisen 'Sitten kun jään eläkkeelle' -aikaan ja sairastutkin vakavasti eikä odotettua eläkeaikaa tulekaan?

 

Mitäpä jos pysähtyisit tähän ajatukseen juuri nyt. Olisit läsnä juuri nyt. Ota vaikka kuppi kahvia ja istu rapulle tai mene parvekkeelle. Katso ympärillesi ja huokaise syvään.

Keskity siihen hetkeen ja katso ympärillesi. Mitä näet? Katso yksityiskohtia tarkkaan ja mieti, mitä ne sinulle merkitsevät.

Sulje silmäsi ja keskity kuuntelemaan ääniä ympärilläsi. Mitä ne kertovat sinulle? Tunnistatko jokaisen äänen? Hengitä syvään nenän kautta ja tutkiskele, mitä tuoksuja tunnet.

Yhdistä mielessäsi aistiesi sinulle kertomat asiat ja tunnustele, mitä ne sinulle merkitsevät.

Millaisia asioita mieleesi nousee? Mitä kaipaat juuri nyt?

 

 

Ei ole väliä, millaisen viikkotyöjärjestyksen olit jo ehtinyt itsellesi tehdä – sen voi aina tehdä uudelleen eri näkökulmasta käsin. Tee tänään sitä, mitä sydämessäsi tarvitset, mikä tuntuu tarpeelliselta Sinulle itsellesi juuri nyt.

 

Istu sohvalle ja aloita lukemaan kirjaa, joka on odottanut vuoroaan yöpöydän kulmalla viime joulusta asti. Tai laita lenkkarit jalkaan ja lähde kävelemään lähimetsään, jonne olet jo pitkään halunnut mennä. Lähetä käsinkirjoitettu kirje ystävälle, johon et ole ollut yhteydessä aikoihin, vaikka Sinun on jo useasti pitänyt soittaa hänelle. Etsi netistä se jo pitkään kiinnostanut kurssi ja ilmoittaudu mukaan - merkitse kurssipäivät jo etukäteen kalenteriin muistiin ja oikeasti osallistu.

 

Pääasia on, että teet tänään sen, mikä nousee mieleesi. Älä siirrä huomiseen tai 'Sitten kun' -päivään sellaista, mikä kuuluu päivääsi tänään. Nyt on ainutkertainen hetki, se on vain tänään juuri nyt.

 

Tämä hetki on kullanarvoinen, arvosta sitä.

Joku on sanonut, että jokainen päivä tulisi elää kuin se olisi viimeinen. Minusta siinä ajatuksessa piilee totuus. Elä tässä ja tänään. Tee tänään sitä, mikä saa Sinut sädehtimään, älä siirrä tärkeitä asioita huomiseen. Mene jokainen ilta nukkumaan tyytyväisenä siitä, että juuri tänään olet elänyt oman näköisesi päivän.